2021-03-13 08:35:50• hírek • Szatmár.ro

Black Hawk helikopterek Szatmárnémeti felett

Black Hawk típusú helikopter egy légi bemutató során. Fotó: commons.wikimedia.org.
Black Hawk típusú helikopter egy légi bemutató során. Fotó: commons.wikimedia.org.

Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének Európába telepített egysége pénteken tájékoztatást adott ki, mely szerint a következő napokban Bukarest, Nagyszeben és Szatmárnémeti fölött fokozott légi tevékenységre lehet számítani.

A Black Hawk típusú helikopterek a március 12-16. közötti időszakban a Mihail Kogalniceanu támaszpontról szállnak majd fel, célállomásuk pedig Lettország, s azon belül is az ott található gyakorlóbázis lesz. A helikopterek egyébként a Kansas államban található Fort Riley katonai bázishoz tartoznak, viszont jelenleg 9 hónapos, rotációban megvalósuló kiküldetésüket töltik Európában, így támogatva az Atlantic Resolve nevű műveletet. A Black Hawk-okra az említett napokon 8 és 18 óra között lehet számítani.


Sikorsky UH-60 Black Hawk


"Az amerikai Sikorsky Aircraft által az 1970-es években az S-70-es alapjain kifejlesztett katonai helikopter a tengerentúli fegyveres erők széles körben használt típusa. A közepes teherbírású, többcélú szállító alapváltozat mellett rendszerben tartanak belőle számos módosított verziót is. Ezek külsőre csak alig észrevehetően vagy egyáltalán nem különböznek egymástól, az Európában állomásozó amerikai erők által leginkább használt egészségügyi kimentő (Medevac) példányok csak jelzésükről (fehér alapon piros kereszt) ismerhetők fel. Sokoldalúsága miatt számos nemzet, főleg NATO-tagországok fegyveres erői vásároltak a típusból, Európában például svéd és szlovák felségjelzéssel lehet még vele találkozni, illetve utóbbi országban egy cég polgári lajstromban lévő példányokat is használ" - ismerteti a típust az airportal.hu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: